Syrische kinderen in Libanon 

IMG_1763-web.png

In Libanon zijn ruim 1 miljoen Syrische vluchtelingen officieel geregistreerd sinds de gevechten in Syrië startte in 2011. Dit is ongeveer een kwart van de totale bevolking van het land. In geen ander land ter wereld zijn zoveel vluchtelingen per hoofd van de bevolking, stelt de VN vluchtelingen organisatie.

Onderlinge verhoudingen onder druk

De toestroom van zoveel vluchteling zou in elk land moeilijk te beheersen zijn. Maar voor Libanon, qua oppervlakte 3,5 keer zo klein als Nederland, brengt het extra uitdagingen met zich mee. Vooral ook door de interne moeilijkheden die het land in de afgelopen jaren heeft meegemaakt, zoals de heftige burgeroorlog tussen verschillende religieuze groeperingen. De toestroom van de Syrische vluchtelingen zet de onderlinge verhoudingen nog meer onder druk. Meer dan de helft van de Syrische vluchtelingen zijn onder de 18 jaar oud. Dat maakt deze vluchtelingencrisis een crisis rondom identiteit, jeugd en onderwijs.

Vluchtelingenkampen

Right To Play werkt sinds mei 2006 in Libanon, voornamelijk met kinderen in Palestijnse vluchtelingenkampen. Veel Syrische families zijn de laatste 6 jaar ook in deze kampen terecht gekomen.

Onderdeel van de regio

We hebben gebouwd aan vertrouwen onder de overheid, lokale organisaties en gemeenschappen. Dit maakt dat we niet alleen werken in een bepaalde regio, maar er ook onderdeel van zijn. Hierdoor hebben we onze programma's effectief kunnen aanpassen en uitbreiden om goed om te gaan met de huidige vluchtelingencrisis.

Sport en spelprogramma's voor Syrische kinderen

Een van onze projecten, in samenwerking met Unicef, de KNVB en War Child, richt zich specifiek op het creëren van een vreedzame samenleving met begrip voor verschillende bevolkingsgroepen en gelijke kansen. Voetbal speelt hierbij de hoofdrol omdat het verbindend werkt. Libanese, Syrische en Palestijnse kinderen spelen in een team. Daarnaast focust het project op de ontwikkeling van sociale vaardigheden en geeft het meisjes een eerlijke kans. Dit ziet Right To Play coach Asmaa ook.

"Het was lastig om een voetbalvrouwenteam te starten in Libanon. Als meisje mocht ik niet voetballen. Sport is voor iedereen. Jongens en meisjes." Aldus voetbalcoach Asmaa.

Asmaa is een Palestijnse vluchteling die haar eigen vrouwenteam oprichtte. Tegenwoordig zet ze zich in voor Right To Play en geeft ze de kracht van sporten en spelen door aan kinderen in haar omgeving. Lees hier haar verhaal.

   ​​
​​​​​​​
Act