Wie
Right To Play is een internationale organisatie, in 2000 opgericht door Olympisch schaatser Johann Olav Koss
        

We zetten ons in voor het recht van ieder kind om te sporten en te spelen. Voor een heleboel kinderen is dit niet vanzelfsprekend. Right To Play gelooft dat sport en spel onmisbaar zijn in de ontwikkeling van kinderen en dat iedereen moet kunnen meedoen. Iedere dag weer zien we wat sport en spel betekenen voor kinderen die opgroeien in armoede, conflictsituaties of te maken hebben met ziektes of lichamelijke beperkingen. Sport en spel laten deze kinderen weer kind zijn, maar maken hen ook weerbaar. Right To Play zorgt voor een veilige plek waar kinderen spelenderwijs belangrijke waarden en vaardigheden leren, kennis opdoen en biedt hen langs die weg een kans op een betere toekomst. Daarnaast zijn sport en spel effectieve instrumenten om maatschappelijke doelen te realiseren.

  
 
Hoe het begon...
OurStory-FoundationStory_Banner.png 
Hoe het allemaal begon...
 

We gaan terug in de tijd. Naar 1993. Naar het Afrikaanse land Eritrea.

Daar ontmoette viervoudig olympisch schaatskampioen Johann Olav Koss een jongetje. Een jongetje dat populair was, omdat hij een shirt met lange mouwen droeg. Dit shirt kon hij oprollen tot een voetbal, waar hij en z'n vriendjes mee konden spelen. Koss zag met eigen ogen hoe de kinderen opgingen in het spel. En even hun zorgen vergaten. Hij hoorde het geluid van spelende kinderen. Dit maakte zoveel indruk op Koss, dat hij deze en andere kinderen wilde helpen.

OurStory-JohannPressConf_428.png

Hij mobiliseerde het Noorse publiek om geld in te zamelen wat leidde tot een bedrag van 18 miljoen euro. Hij keerde terug naar Eritrea met een een vliegtuig vol sport- en spelmaterialen. Waaronder een bal, voor het jongetje en zijn vriendjes. 

De Noorse media zette vraagtekens bij de actie van Koss: Speelgoed brengen na​ar een land waar mensen sterven van de honger? De President van Eritrea zei daarentegen: "Dit is het mooiste kado dat we hadden kunnen krijgen. Er is meer in het leven dan in leven gehouden worden. Onze kunderen kunnen spelen zoals ieder ander kind." 

En daar, op Eritrese bodem, werd de kracht van spelen zo zichtbaar en voelbaar, dat Koss besloot om zich hier wereldwijd voor in het zetten. En zo begint het verhaal van Right To Play.  ​​​​
Act