Dit jaar bestaat Right To Play 20 jaar. Viervoudig Olympisch schaatskampioen Johann Olav Koss richtte de organisatie op in 2000. Hij werd geïnspireerd door een jongetje in Eritrea dat populair was omdat hij een longsleeve shirt had en die kon oprollen tot een voetbal om mee te spelen. Johann zag destijds met eigen ogen hoe het jongetje en zijn vriendjes opgingen in het spel. Ze waren even vrij van zorgen in een door hongersnood en oorlog geteisterd land. Dit raakte hem zo, dat hij iets wilde doen. En zo geschiedde.

Inmiddels werkt Right To Play in 15 landen, en bereiken we jaarlijks 2,35 miljoen kinderen via onze unieke programma's. Uit al die 20 jaar is gebleken dat spelen goud waard is! Spelen is namelijk zoveel meer dan samen plezier maken. Het geeft kinderen mogelijkheden om houvast te vinden op plekken met weinig toekomstperspectief. Bekijk de video en ontdek ons werk:

Dit is de kracht van spelen volgens onze alumni

Met ons 20-jarig bestaan willen we de kracht en impact van spelen vieren en delen we de verhalen van kinderen, ouders en onze coaches met wie we in de afgelopen jaren hebben samen gewerkt.

Het verhaal van Gilbert
Gilbert deed in zijn jeugd mee aan de Right To Play programma’s in Rwanda. Als slechthorende leerde hij communiceren via diverse speelmethodes. zoals tekenen. Voor tekenen bleek hij veel talent te hebben. Dat gaf zijn zelfvertrouwen een enorme boost en inspireerde hem om te bouwen aan zijn toekomst. Zijn droom: bouwkundig ingenieur worden. Hij studeert nu bijna af aan de universiteit en is klaar om de wereld te veroveren. Ontmoet de getalenteerde Gilbert

Gilbert Story - Image 1 - Web Hero.jpg

Het verhaal van Aissa
Aissa deed 12 jaar geleden mee aan de Right To Play programma’s in Mali waar ze leerde voor zichzelf en andere meisjes in haar gemeenschap op te komen. En nu doet ze dat nog steeds, via haar eigen organisatie. Aissa: “Ik geloof dat meisjes in Mali net zo capabel zijn als jongens. Ik denk dat ze alles kunnen, als ze maar de juiste ondersteuning krijgen. Voor mij was dat Right To Play, en ik wil die steun zijn voor de volgende generatie meisjes.” Ga naar het verhaal van Aissa

Aissa - Mali Story - Image 2 - Web - New Crop

Het verhaal van Çiya
De 13-jarige Çiya vluchtte met zijn familie uit Syrië naar buurland Libanon. Çiya begon door de omstandigheden zijn leven doelloos te vinden, voelde zich misplaatst en worstelde met zijn identiteit. Right To Play nodige hem uit om deel te nemen aan het bijzondere Music For Development project. Daarin begon Çiya voorzichtig zijn emoties te voelen en ook te uiten. Zelf muziek spelen, muziek schrijven en optreden gaven hem zelfvertrouwen. Ga naar het verhaal van Çiya

Ciya - Judy - Blog Post - Web Hero.jpg
Spelen is goud waard met ambassadeurs

Ook bekende Nederlandse sporters en artiesten delen met ons de kracht van spelen.. Zij vertellen in een krachtige video wat spelen voor hen persoonlijk betekent en welke impact Right To Play de afgelopen 20 jaar heeft gecreëerd in het leven van kwetsbare kinderen door spelen in te zetten. Dat doen ze door te reageren op verhalen van oud-deelnemers en kinderen die nu meedoen aan onze programma’s. Zij zijn het levende bewijs dat spelen goud waard is.

Sari van Veenendaal
Beste keepster van de wereld Sari van Veenendaal vertelt hoe “spelen” haar leven heeft vorm gegeven en reageert op het verhaal van Aissa. Sari en Aissa zijn twee powervrouwen die de wereld laten zien dat spelen goud waard is! Voor alle meisjes en vrouwen. Overal ter wereld.

Hugo Kennis
TV kok en Expeditie Robinson winnaar Hugo Kennis is onder de indruk van het verhaal van Gilbert. Beiden hebben hun talent ontdekt door te spelen en jagen hun dromen na. Hugo deelt met jou waarom hij spelen goud waard vindt.

Diggy Dex
Beste zanger Diggy Dex is geraakt door het verhaal van de 13-jarige Çiya. Voor zowel Diggy Dex als Çiya geldt dat muziek spelen hen kracht geeft. Zij zijn het levende bewijs dat spelen goud waard is! Voor alle kinderen. Overal ter wereld.

Eva de Goede
Hockey International Eva de Goede deelt wat spelen betekent voor haar en de 17-jarige Judith die meedoet aan de Right To Play programma's in Tanzania.

Buutvrij voor de hele wereld

Bij het vieren van ons jubileum denken we ook aan al die kinderen op de wereld die geen uitzicht hebben op een beter leven. Daarom blijven we ons werk doen en bouwen we voort op de lessen die we in de afgelopen twee decennia geleerd hebben. En kijken we vooruit en dromen we van een wereld waarin kinderen buutvrij zijn. Vrij van misbruik en geweld. Waar kinderen gehoord en gerespecteerd worden en veerkrachtig zijn. Met jouw steun kunnen we effectieve en duurzame programma’s blijven ontwikkelen. Samen geven we de kracht van spelen door. Aan alle kinderen. Wereldwijd.