Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

Radio geeft hoop aan meisjes in Tanzania

Tanzania Radio Drama Spotlight - Image 1 - Web Hero.jpg

Het is zondagmiddag. Een familie verzamelt zich in hun voortuin om samen naar de radio te luisteren. De zon schijnt, dus het is tijd om even buiten te ontspannen. Op pad gaan wordt vanwege Corona maatregelen ook in Tanzania afgeraden. De dochter van het gezin stemt de radio af op het juiste kanaal om te luisteren naar een spannende aflevering van een nieuwe dramaserie. En niet zomaar een serie. Het gaat om een van de meer dan 30 radio-afleveringen geschreven en geproduceerd door meisjes van de Right To Play's Junior Leader Club. In elke aflevering staat de ongelijke behandeling van meisjes in Tanzania centraal.

Toename misbruik meisjes

De gevolgen van de Corona crisis zijn voor meisjes in Tanzania enorm. Door de sluiting van de scholen zaten ze ineens thuis wat een golf van kind huwelijken, tienerzwangerschap en genitale verminking veroorzaakten. Vanwege financiële problemen en druk van stamhoofden konden veel families niet anders dan hun dochters af te staan voor deze traditionele gebruiken. Maar veel meiden zijn veerkrachtig. Het houdt ze niet tegen om misbruik te weerstaan, mentaal sterk te blijven en te strijden voor hun rechten. En Right To Play helpt ze daarbij.

Radio als spreekbuis voor gelijke rechten

Toen in Tanzania in maart 2020 een lock down werd aankondigd, zijn we direct begonnen met het aanpassen van onze programma’s. Hierbij hebben we extra gekeken hoe we meisjes en hun ouders of verzorgers zo goed mogelijk konden helpen. Televisies zijn ongewoon in Tanzania, maar 98% van de huishoudens heeft een radio. Via speciale radio-afleveringen hebben we inmiddels meer dan 2,75 miljoen meisjes en 2,15 miljoen mensen uit hun directe omgeving kunnen bereiken met verhalen die misbruik van meisjes bespreekbaar maken. Alle afleveringen zijn geschreven door de meisjes uit de Right To Play Junior Leadership Clubs. De thema’s die naar voren komen zijn gebaseerd op hun eigen ervaringen.

Doorbreken van stereotype
Tanzania Radio Drama Spotlight - Image 2 - Web.jpg

Het radiodrama bleek een enorm succes. Het doorbreekt bepaalde stereotypen en het is een bron van informatie over de gelijke rechten van meisjes wat helpt om misbruik bespreekbaar te maken. Genderspecialisten helpen de meisjes om de informatie op de juiste manier te presenteren zodat het up to date, accuraat en relevant is.

Luistercijfers en betrokkenheid enorm

De show is elke week op zaterdag en zondag te beluisteren als de meeste gezinnen thuis zijn. Er zijn al 30 afleveringen uitgezonden met nog meer in de maak. De luistercijfers en de betrokkenheid zijn heel hoog. Er wordt continue naar de radio stations gebeld met vragen over hoe het met bepaalde karakters afloopt, of mensen luisteraard geven suggesties voor nieuwe onderwerpen. De jonge schrijfsters nemen de feedback zoveel mogelijk mee bij het ontwikkelen van nieuwe afleveringen.

Drama in scene gezet

In een emotionele scène heeft Halima - een fictief karakter - ruzie met haar vader. Ze wil haar school afmaken in plaats van trouwen zoals haar vader van haar eist. De jonge Matinde weerstaat de familiedruk om zich te laten besnijden. In de climax van het verhaal verontschuldigt een van haar pestkoppen, neef Waitara zich voor het feit dat hij haar wilde mishandelen.

Aan het einde van een aflevering belde ouders op om te vragen hoe het verder is afgelopen met bijvoorbeeld Matinde. We gebruikten deze vragen om in de volgende afleveringen meer informatie te delen over gelijke rechten voor meisjes en jongens.” - PATRICK NYEKO, COUNTRY DIRECTOR, RIGHT TO PLAY TANZANIA

Spelenderwijs aandacht vragen voor gevoelige onderwerpen

Voor de Corona pandemie uitbrak, vroeg Right To Play al aandacht voor gelijke rechten door jongens en meisjes samen te laten komen in Junior Leadership Club waar onderwerpen als besnijdenis, kindhuwelijk, tienerzwangerschap en het belang van onderwijs voor iedereen al spelenderwijs werden behandeld. Elk jaar werkten de junior leaders samen aan een theatervoorstelling voor hun gemeenschap waar deze moeilijke onderwerpen in verwerkt waren. Deze voorstellingen zijn in de Corona-tijd vervangen door de radio dramaserie. En met succes. Twee zussen uit de Moro regio in Tanzania zijn gespaard gebleven van besnijdenis toen hun ouders via de radio hoorden wat de potentieel dodelijke gevolgen voor hun dochters konden zijn. Ook merken we dat veel jonge meiden dankzij de radioshows met hun ouders in gesprek durven te gaan. Right To Play is heel trots en blijft de jonge meiden die de radioshows maken steunen.