Samen de kracht van spelen doorgeven

Libanon ASICS

Libanon is een land dat gekenmerkt wordt door regionale conflicten, religieuze spanningen en sinds 2011 een ongekende vluchtelingeninstroom uit Syrië. Op dit moment vangt het land 1,8 miljoen vluchtelingen op, waarvan minstens de helft jonger is dan 18 jaar. Dit brengt spanningen met zich mee. In veel scholen zijn de klaslokalen overvol. Kinderen zijn getekend door hun vluchtelingen verleden, en hun toekomstperspectief is onzeker. Er is weinig ruimte om te sporten en te spelen, terwijl dit kinderen juist een uitlaatklep kan bieden.

ASICS en Right To Play geven samen de krachten van spelen door

Sportmerk ASICS en Right To Play zetten de kracht van sport en spelen in om Syrische vluchtelingenkinderen in Libanon te helpen emotioneel en sociaal sterker te worden. In een driejarig programma kunnen kinderen met verschillende achtergronden meedoen aan diverse sport en speelactiviteiten die goed zijn voor hun fysieke en mentale ontwikkeling. Er is aandacht voor snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. Daarnaast leren de kinderen spelenderwijs levensvaardigheden als samen spelen, zelfbewustzijn, respectvol zijn en omgaan met emoties. Door het samen brengen van Syrische, Palestijnse en Libanese kinderen, draagt dit project ook bij aan een meer tolerante en positieve leefomgeving voor het kind.

Mouaatasem. 10 jaar oud, uit Syrië

Mouaatasem in Lebanon

"Ik kwam vier jaar geleden naar Libanon. We moesten Syrië ontvluchten vanwege de oorlog. Ik kom uit een stad niet ver van Libanon, maar de situatie daar is heel anders. Het is een door oorlog verscheurde plek.

Ik ben dol op de sport- en speelactiviteiten. Ik maak het veldje waar we spelen altijd schoon zodat het er altijd weer netjes uit ziet. In Libanon is het fijner dan in Syrië. De school is hier beter. In Syrië was ik net in groep 3 begonnen toen we moesten vluchten. Ik weet niet meer of we op school ook gymles hadden. Ik kan me vooral herinneren dat we in de klas zaten.

Niet al mijn broers en zussen gaan hier naar school. Mijn oudere broer moet werken om geld te verdienen voor ons gezin, en mijn oudere zus helpt mijn moeder thuis. Mijn lievelingssport is voetbal. We rennen en we spelen. Het is goed voor mijn gezondheid. Als we sporten, zijn we allemaal gelijk. We hebben hier geen Syrisch en een Libanees team. Tijdens het spelen zijn we gewoon één."

Hanan, 9 jaar oud, uit Syrië

006_Hanan.jpg

"Ik vind dit project zo leuk. We sporten en spelen samen, en we leren elkaar kennen. Ik word er echt heel blij van. Het is heel leuk om met mijn klasgenoten te sporten. Het liefst doe ik dit elke dag. Ik ben dol op mijn coach. Zij is een grote inspiratie voor me.

7 jaar geleden ben ik uit Syrië gevlucht. Ik was toen pas twee jaar oud. Ik herinner me mijn opa en oma nog goed en hoe gelukkig we waren. We hebben altijd veel leuke dingen gedaan. Zij zijn nog in Syrië en ik hier in Libanon. We kunnen elkaar niet zien, dat vind ik heel moeilijk."

Zeina, 13 jaar oud, uit Syrië

Zeina uit Libanon

"We kwamen in 2012 naar Libanon ik was toen 6 jaar. We moesten ons huis in Syrië achtergelaten. Er zijn veel mensen die ik ken overleden. Alles werd vernietigd.

In Libanon is het rustig en veilig voor ons. Ik was zes toen we vertrokken. In Syrië ben ik nooit naar school gegaan. Ik herinner me de mooie tuis achter ons huis. Toen de oorlog begon, waren we bang. Ik begreep niet goed wat er aan de hand was.

Het leven is hier is goed. We leren nieuwe dingen en sporten veel. Als ik ergens verdrietig over ben of er zit me iets dwars, dan maakt sporten me weer vrolijk. Ik vergeet al die dingen als ik speel.

Mijn droom is om een tolk of vertaalster te worden. Want, ik wil graag reizen, en dan moet je goed een andere taal kunnen spreken. Twee jaar geleden ging mijn broer met mijn oom naar Europa. Het was een lange reis over de zee. Hij is 14 en ik mis hem. Ik wil heel graag naar hem toe."

Samen leven

Mouaatasem, Hanan en Zeina doen samen met hun Palestijnse en Libanese leeftijdsgenoten mee aan het Right To Play / ASICS programma. Ze leren elkaar vertrouwen, waarderen en hun verschillen te accepteren. Allemaal cruciale vaardigheden om op te groeien tot zelfbewuste jongeren die hun toekomst op een positieve manier kunnen beïnvloeden, wat uiteindelijk leidt tot een vreedzame samenleving.

Sport and play in Lebanon