Cello grootheid Yo-Yo Ma speelt samen met jongeren in Libanon

Music For Development - Children at the microphone

Het was een bijzonder spektakel op de daken en straten in de Qasqas buurt in Beiroet, Libanon! Meer dan 300 Libanese, Syrische en Palestijnse jongeren uit ons Music For Development project stalen de show met hun muzikale optreden met zelfgeschreven nummers. Niemand minder dan internationale cello grootheid Yo-Yo Ma en het gerenommeerde Silkroad Ensemble speelden met hen mee. Het concert markeerde de afronding van het eerste jaar van het muzikale Right To Play project.

Music For Development - Yo-Yo Ma Performing with the Silkroad Ensemble

Muziek is net als sport een krachtige vorm van spelen: het verbindt en brengt mensen met verschillende achtergronden samen. In het Music For Development project gaan kwetsbare jongeren van Libanese, Syrische en Palestijnse afkomst samen met professionele muzikanten van het Silkroad Ensemble en lokale muziekcoaches aan de slag. In de eerste plaats leren ze hun eigen muziek componeren en spelen. Om zo opnieuw te ontdekken wie ze zijn, waar ze goed in zijn, wat hun angsten zijn, hoe ze deze en andere emoties kunnen uiten, tegen welke uitdagingen ze aan lopen, en hoe ze hun eigen toekomst kunnen gaan vormgeven. Door middel van muziek krijgen jongeren weer een stem en hoop. Iets wat ze door de spanningen die de vluchtelingensituatie in Libanon met zich meebrengt, vaak zijn verloren.

Tijdens het concert werd duidelijk dat muziek mensen echt samen brengt. Want niet alleen de jongeren met verschillende achtergronden stonden te stralen, ook het publiek van over de hele wereld genoot en was geraakt door de prachtige nummers met een persoonlijk verhaal. Yo-Yo Ma en de jongeren lieten samen hun stem horen daar in de straten van Qasqas, en stuurden een belangrijke boodschap de wereld in: buutvrij voor de hele wereld!

Een impressie in foto's van het concert: